Forår

Bondens Bedste Læggekartofler 2023

Solist, Tinca og Sava findes som Økologiske kartofler

Solist:
Markedets tidligste sort. Gulkødet velsmagende rundovale knolde. Sorten giver forholdsvis få, men meget ensartede knolde, som er velegnet til at vaske direkte fra marken.
Danmarks største tidlige sort.
Tips: Bør forspires i god tid, da sorten har lang spirehvile.


Mikado:
Ny tidlig spisekartoffel, som giver et højt udbytte af flotte ensartede rundovale knolde, som egner sig som almindelig spisekartoffel. Mikado kan desuden bruges til hjemmelavede ovnpomfritter.


Hamlet:
En meget velsmagende dansk sort. Sorten giver mange gule knolde og er velegnet til at vaske. Hamlet kan lagres frem til vinter. Meget kort forspiringsperiode.


Linzer Delikatesse:
En gulkødet læggekartoffel af aspargestypen som ligner Exquisa og Asparges.
Under dyrkningen er Linzer nemmere at arbejde med, end de netop to omtalte aspargestyper.
Yder et stort udbytte.


Maya:
Tidlig spisekartoffel til det skandinaviske marked. Har en rigtig flot skindfinish og egner sig med sin runde knoldform til vask og pakning. Maya er gulskinnet med flot gul kødfarve og har en god resistens mod rust.


Folva:
Næststørste sort i Danmark. Robust med hurtig knold- og topdannelse. Højtydende produktion af mange mellemstore knolde. Gode smags-og kogeegenskaber. Bred nematoderesistens.
Let at dyrke.


Tinca:
Tinca udmærker sig ved sin gule skind- og kødfarve samt rigtig gode kogekvaliteter.
Sorten egner sig både til lettere og tungere jorder. Tinca har gode lageregenskaber og kan under de rette opbevaringsforhold, holde sig rigtig længe.


Ditta:
Fastkogende sort, præsentabelt udseende og velegnet til bedre jorde. Knoldene bliver gulkødet og langovale. Sorten er velegnet til lagring.


Santera:
Santera er en fastkogende langoval spisekartoffel, som egner sig til produktion og salg i det skandinaviske marked. Den velsmagende kartoffelsort egner sig med sit gule skind og gule kødfarve som skrællekartoffel både til hjemmet
og procesindustrien. Santera egner sig desuden til de fleste jordtyper, da den er rimelig robust.

Gala:
Stor spisesort i Tyskland. Mange rundovale knolde i ens størrelse. Gulkødet med god rustresistens. Gode lageregenskaber. Sorten er også velegnet til babykartofler.
Sorten producerer forholdsvis små knolde.


Ballerina:
Meget velsmagende dansk spisekartoffel med særdeles gode kogeegenskaber. Hudtypen er skinnende gul og pænere præsentation findes næppe. Sorten er forholdsvis tidlig og har samtidig en lang spirehvile, som gør den velegnet til lagring.
Tips: Hold godt øje med størrelsen gennem sæsonen, knoldene vokser hurtigt i sidste del af vækstfasen. Store knolde kan virke noget kantede.Senna:
Dybrød, dansk spisekartoffel med gul kødfarve og særdeles gode kogeegenskaber. Sorten producerer velformede, ovale knolde. God skurvresistens.
Vær opmærksom på, at sorten er helt skindfast inden optagning.


Asparges:
Asparges er en delikatesse både som pille- og salatkartoffel. Traditionel dansk spisesort. Lange krumme knolde. Velsmagende og faste i kog.


Bintje:
Gammel og velkendt sort dyrket i mange år i Danmark. Knoldene er lyse og løskogende. Sorten er noget sygdomsmodtagelig.


Sava:
Danmarks største spisesort. Sen sort som er velegnet til opbevaring gennem hele foråret. Gule, ovale knolde som er særdeles fastkogende. God resistens mod knoldskimmel.
Tips: Sorten har et lavt kvælstofbehov og bør lægges forholdsvis tæt.


Hansa:
Gammel tysk spisesort. Sorten er gulkødet og fastkogende med forholdsvis små knolde.
Kan anvendes til længere tids opbevaring.


JustBake: NYHED 2022
Ny bage- og spisekartoffel, som med sin rundovale form, gode egenskaber og høje tørstofindhold, egner sig fantastisk som bagekartoffel, hjemmelavede pomfritter eller som almindelig spisekartoffel. Sorten er forholdsvis tidlig i sin fremspiring, knoldsætning og afmodning, hvilket medfører store høstklare knolde tidligt på sæsonen. Sorten klarer sig generelt udmærket under forskellige vejrforhold, uanset om det er på sand eller lerjord.
Gul skind og lysegul kødfarve.


Frig: NYHED 2022
Ny tidlig til middeltidlig spisesort med pænt lyst skind, som kan avles på alle jordtyper, men især udmærker sig på udbytte, kogekvalitet og skindfinish på de mere sandede jordtyper, set i forhold til konkurrerende sorter.
Gul skind og kødfarve.


King Edward:
Meget populær sort i Sverige og England. Ikke særlig kogefast, og er derfor meget velegnet til mos.
Let ovale knolde med hvidt kød.


Darling:
Erstatning for Exquisa
Darling er en ny dansk spisesort, som egner sig som delikatesse- eller salatkartoffel. Darling giver rigtig mange og fastkogende knolde, som med sin flotte skinfinish, gode smag og gule kødfarve er en attraktiv spisesort i Skandinavien. Darling kan dyrkes på alle jordtyper, men har en tendens til at give flere knolde på mere sandmuldede jorde.


Purple Rain:
En tidlig/middel tidlig sort med blå/lilla skind og kød.
Lange ovale knolde som er fast i kødet.
Purple Rain indeholder et højt indhold af lilla-farvet anthocyanin - kendt for sine positive sundhedsaspekter. Anthocyanin findes også i rødkål, og mange forskellige typer frugt (eks. blåbær), men kartofler kan også være en kilde til anthocyanin. Purple Rain er velegnet til madlavning - de er også velegnet til chips eller mos.


Red Bullet* - NYHED 2023
Middel tidlig
en sort med rundovale knolde med dyb rød farve. Kødfarven er gul med godsmag.
meget robust plante der laver mange knolde. Bør ikke gødes for meget. Kan fint tilberedes i ovnen
eller som alm. Kogt kartoffel-både med og uden skræl.


Påske i Plantecenteret
Påske i Plantecenteret

Denne annonce kommer i uge - bladet Skanderborg i påskeugen,
Men vi har valgt at tilbuddene allerede gælder fra i dag Lørdag d. 1 april
til og med 2. Påskedag.
(der tages forbehold for udsolgte varer)