Hypning af kartofler

Det hele starter i marts måned
Kartoffelknolden er, som vi kender den, en spiselig grøntsag. Men den er også en formeringsknold. En knold som, når den bliver lagt i jorden, spirer frem med top og med rodstængler under jorden danner en del nye knolde, som kan høstes.
Forspiring af kartofler er en rigtig god idé. Knolden, som er i hvile vækkes, når den sættes ind i varmen. De små "øjne" vågner og begynder at vokse. Læg knoldene i et lag i en kasse, læg dem i æggebakker eller spred dem ud på gulvet. Rumtemperaturen skal være 10-15 grader. Afhængig af sorten, tager varmespiringen mellem 2-4 uger. Derefter kan knoldene stilles udenfor eller i et køligere rum indtil det er vejr til at lægge dem. Sørg for, at der kommer lidt lys til knoldene, så bliver øjnene grønne og danner ikke sprøde skud, som knækker under lægningen.

Lægning af kartofler
Kan lægges fra marts måned og helt frem til juni. De første rækker, der lægges i marts måned kan med fordel dækkes med plast eller fiberdug, som er med til at fremme processen og høsttidspunktet. Læg dem ca. 5 cm dybt med ca. 20-30 cm mellem hver knold i rækker med ca. 50 cm afstand.

Hypning af kartofler
For at undgå grønne knolde, som er særdeles giftige, er det nødvendigt at hyppe kartoflerne. Samtidig fjernes ukrudtet i rækkerne, når hakkejernet fylder jord hen over de nye kartoffeltoppe. Den første hypning udføres, når de første toppe dukker frem. Dækkes de af jord, gør det ikke noget, de skal nok fortsætte med at bryde frem. Det er en god idé at hyppe endnu en gang efter ca. 3 uger, når toppene er ved at være så store, at de dækker rækkerne. Efter den anden hypning, vil ukrudtet få svært ved at spire, da sollyset ikke trænger igennem de kraftige toppe.

Inden høst
Henover sommeren, vil de kartoffelplanter, som endnu ikke er blevet gravet op og spist, visne ned. Ofte angribes toppen af svampen kartoffelskimmel. Sorte pletter breder sig på toppen, som bliver gul og visner helt ned. Klip på dette tidspunkt toppen af, for at undgå, at kartoffelskimlen spreder sig til knoldene nede i jorden. Lad endelig knoldene ligge i jorden, hvor de har det godt.
Når september måned nærmer sig, kan man godt begynde at grave kartoflerne op fra en side af. Vælg gerne gode tørre septemberdage, hvor knoldene kan nå at tørre godt på overfladen, inden de lagres.

Kartofler, der skal gemmes
Er man så produktiv, at der er kartofler nok til at gemme, skal man sørge for, at de pakkes godt ind i eks. avispapir. Det er for at hindre sollyset i at trænge ind til knoldene, hvorved de starter med at producere grønkorn og gør knoldene grønne.
Det er ikke altid en god idé at gemme knolde fra egen avl til næste års kartoffellægning. Det skyldes, at kartofler får nogle sygdomme, som derved vil videreføres fra år til år. Køb blot de få kilo læggekartofler, som du skal bruge i dit havecenter hvert år. De er avlet helt uden sygdomme og er kontrolleret, således kartoffelsygdommene ikke spredes i haverne.