Syrener – Syringa vulgaris

De fleste kan lede tankerne hen på syrenhegn, der deler markerne. Syrenhegn, der i maj-juni måned står i fuldt flor, og som sender kaskader med dejlig syrenduft. Hegn, som har stået der i rigtig mange år, som landmanden beskærer en gang i mellem, men som står der!

Hegnene er plantet med planten Syringa vulgaris, almindelig syren. Planterne er særdeles velegnede, da de danner rodskud, som gør hegnene meget tætte i bunden. Farven på blomsterne er ofte blålige og sjældnere hvide. Det er de også helt fra naturens side, for almindelige syrener er frøplanter. Dvs. de er høstet på syrenhegn og efterfølgende sået ud i marken for igen at spire frem og lave nye planter.


Vilde syrener i haven
Har man plads, er det fantastisk at have almindelige syrener i haven. De bliver desværre ofte lidt "vilde", da rodskuddene ikke respekterer hverken græsplæne eller blomsterbede. De vilde syrener kan man have anskaffet sig på to måder. Den ene er den samme, som landmanden, der har købt frøformerede Syringa vulgaris. Den anden måde er, hvis man har plantet en "ægte" syren, der er podet på den almindelige syren, Syringa vulgaris. De forædlede, storblomstrede og meget flotte syrener kan ikke selv danne rod, derfor poder man dem på en stærk rod, som den almindelige syren er. De rodskud, som den "ægte" syren danner, er skud fra den almindelige syren, som efter føje år fuldstændigt overtager den "ægte" syren.
For ca. 10 år siden fandt de danske producenter ud af, at man sagtens kan pode syrenerne på andre arter af syrener. Arter, der ikke danner rodskud. Har du købt dansk producerede syrener indenfor denne årrække, er der derfor stor sandsynlighed for, at der ikke opstår problemer med rodskud.

Fjern rodskuddene
Har du almindelige syrener i haven, eller har du problemer med rodskud fra de "ægte" syrener skal du fjerne rodskuddene. En gylden regel er, at jo yngre skuddet er, jo nemmere er det at få bugt med.

1. Træk i skuddet og find retningen ind til hovedskuddet.
2. Grav evt. overfladejorden af, så du kan se, hvor skuddet vokser ud fra.
3. Når basis er fundet, skær, riv eller klip skuddet af så tæt på hovedskuddet, som det kan lade sig gøre.
4. Dæk dernæst jorden på igen.
5. Er det ikke muligt at grave skuddet fri, skal skuddet skæres af, så langt under jorden, som muligt. Træk i skuddet samtidig med, at spaden eller et tidseljernet skærer rodskuddet over.

Gode råd om syrener
Gå i dit havecenter eller gå på hjemmesiden www.frugtogprydtraeklubben.dk og få fat på denne informationsfolder, der dels beskriver, hvordan du skal plante, passe og beskære dine syrener, dels beskriver de mange mulige sorter af forædlede syrener, som kan købes.

Syren klassikere
'Andenken van Ludwig Spaeth', purpurviolette enkle blomster i 30 cm lange blomsterstande, blomstrer i slutningen af maj - juni måned.
'Charles Joly', purpurrøde fyldte blomster i mellemstore blomsterstande, blomstrer i slutningen af maj - juni måned.
'Katherine Havemeyer', store, halv- til helt fyldte blomster, der er mørkerosa i udspring og sart rosa, når de er sprunget ud. Blomstrer fra slutningen af maj - juni måned.
'Michel Buchner', fyldte mørkelilla knopper, der i udspring bliver lysere i farven. Duftende blomster i slutningen af maj - juni måned.
'Mme Lemoine', store blomsterstande med fyldte, hvide blomster fra midten af maj til juni måned.