Tomater og agurker i selvvandingskasser

Det er dejligt at kunne høste egne tomater og agurker. Mange er heldige at have et lille drivhus i haven, hvor man kan dyrke disse grøntsager. For det er mest optimalt at have agurker og tomater under glas. Det er nemlig meget varmekrævende planter, som slet ikke naturligt vokser på vores breddegrader. Når planterne ikke får den naturlige nedbør gennem vækstsæsonen, er de helt afhængige af vores vanding. Der findes mange måder at vande planter i drivhuse på. Nogle har meget avancerede vandingsanlæg med drypvanding, som er tilsluttet automatisk vandingstid og tidspunkter på døgnet, så vandingen er optimal. Andre klarer opgaven med vandkanden.

Gødning til vandet
Både agurker og tomater er meget gødningskrævende. De producerer mange blade og blomster, som jo udvikler sig til de grøntsager, som vi spiser. Det er et stort arbejde for planten som kræver både store vand- og gødningsmængder. Tilsæt derfor flydende gødning HVER gang du vander - også selvom det sker direkte fra vandslangen!

Selvvandingskasser
En meget almindelig metode at dyrke agurker og tomater samt peber, aubergine og evt. chili på, er brug af selvvandingskasser. Et system, der ofte er opbygget med to kasser, hvori der opstår et hulrum i den yderste. Et hulrum, der skal fyldes op med vand. Den øverste kasse indeholder jord og planter og har forbindelse med vandet i den underste, men bruger ikke det hele på én gang. Det er en form for buffer, så planten ikke løber så hurtig tør, men har mulighed for at få det vand, som den jo hele tiden bruger og derfor har brug for.

Hvornår skal der vandes?
Det er min erfaring, at 2-4 tomatplanter i en selvvandingskasse skal vandes minimum hver tredje. dag, når planterne midt på sommeren har nået taget i drivhuset. Jorden i kasserne skal hele tiden være fugtig. Tørrer den ud, er der enten ikke forbindelse mellem de to kasser, eller vandingen er ikke hyppig nok. Skulle det ske, at jorden tørrer helt ud, er det nødvendigt at vande den op igen ovenfra.

Er det muligt at se ned i vandingshullet, om der mangler vand er det en god metode. En anden metode er at anvende en målepind, hvorpå man kan aflæse vandniveauet.

Fordele og ulemper
Der er absolut flest fordele ved selvvandingskasser.

  • man undgår at vande planterne på blade, blomster og frugter
  • planterne tørrer aldrig ud
  • gødning er nem at tilføre, enten i vandkander eller direkte ned i vandingskassen
  • man behøver ikke vande hver dag

Af ulemper kan nævnes de ofte lidt skrøbelige kasser, som med et meget lille hul slet ikke duer. 6. Desuden kan agurker ikke fordrage konstant fugtig jord omkring rodhalsen. Plant derfor altid dine agurkeplanter med potte og gerne lidt øverligt i plantesækken.