Tid til haven

Nu kan du plante nye jordbær

Drømmer du også om at fylde skålen med friske og helt modne bær fra egne planter, så er august måned det helt rigtige tidspunkt at etablere nye jordbærplanter på.

Har du allerede et jordbærbed?
Mange dyrker jordbær i køkkenhaven eller i højbedet, og desværre har mange oplevet, at den lange tørke har haft stor indflydelse på planternes ve og vel. Hos nogle er planterne endog gået helt ud, og det skyldes, at jordbærplantens rodnet gror helt oppe i de øverste jordlag, hvilket gør planterne ekstra følsomme overfor manglende vand. Helt brune og visne planter vil ikke komme igen, selv om vi har fået regn.
Er dine planter grønne og friske, så skal de selvfølgelig have lov at vokse videre, MEN det er en god idé at indføre et rotationsprincip, for jordbær er en kortlivet plante, der efter 3 – 4 år næsten ingen bær sætter. Har du derfor fire rækker jordbær, så fjern den ældste og plant en helt ny og frisk række.

Sådan gør du

  • Plant altid i frisk havejord – ikke hvor der har vokset jordbær før
  • Jorden skal være fri for ukrudt og store sten
  • Jorden skal være porøs og jævn
  • Mål jordstykket ud og køb friske planter i dit havecenter, så du kan plante til med ca. 40 cm mellem planterne i rækken og omkring 1 m mellem rækkerne
  • Tilfør gerne lidt kompost eller naturgødning, når du planter

De ”gamle” planter
Dit jordbærbed skal luges rent for ukrudt, og så skal du klippe alle udløberne af. Udløbere er de lange skud, som jordbærplanterne sender ud fra basis af planten. I enden af udløberen sætter planten ofte en lille ny plante. Ved at klippe udløberne af, sikrer du dig at jordbærplanten koncentrerer sig om at danne blomsteranlæg, som til næste år vil fylde din skål med de dejligste jordbær.
Når du har klippet udløberne af, så skal bedet tilføres naturgødning eller topdresses med god kompost.
PS Vi anbefaler at du ALTID planter sygdomskontrollerede jordbær fra havecentret så du sikrer dig at planterne i dit jordbærbed forbliver raske

Lap havens huller

Sommerens lange tørkeperiode er heldigvis forandret til en mere grøn og frodig sensommer, hvor græsset er blevet grønt, og havens øvrige planter er blevet langt mere levende at se på. Det drysser stadig med løse blade fra træerne, og æbletræerne kæmper også det bedste de har lært, så de når at modne frugterne, inden de falder til jorden.
Græsplænen
Vi er mange, som venter spændt på at HELE plænen bliver grøn, men må nok indse, at der skal lidt ekstra arbejde til at få lappet hullerne. I mellemtiden skal vi holde græsstråene klippede, og det gælder om at få så meget kraft i planterne, at de har de bedste betingelser for at vokse til. Maskinen skal indstilles, så den klipper relativt højt.
Blomsterbedene
Der er stor forskel på, hvordan blomsterbedene har klaret den lange periode uden nedbør. Roserne har klaret det nogenlunde, for de har så dybdegående rødder, at de har kunnet finde vand. Sådan er det ikke for mange af stauderne, som virkelig har haft deres sag for. Det kan derfor være særdeles fornuftigt at gennemgå staudebedene og få fjernet de visne toppe og døde planter. Under den visne top, er der måske allerede liv i nogle af de ”overlevede”, og de skal gerne have gode betingelser for at vokse igen. De uundgåelige huller, der efterlader bare pletter med jord i blomsterbedet vil snart gro til i ukrudt, så hvorfor ikke sørge for at få dem plantet til?
Find dine yndlingsplanter
Det er lidt ligesom at stå foran klædeskabet, hvor man har ryddet en masse tøj væk, som enten ikke længere passer, eller er gået af mode. Hvad skal vi fylde i det?
I havens blomsterbed har du nu fået mulighed for at plante de planter, som du allerhelst vil se på – helt uden at grave de gamle planter op og kassere dem. I dit havecenter er der fyldt godt op med flotte og inspirerende planter, så har du ikke konkrete planer, så lad gartneren hjælpe dig med at finde nogle spændende planter.

Bliver græsset nogensinde grønt igen?

Det er vi rigtig mange haveejere, som er meget spændte på. I månedsvis har vi undladt at vande den aftagne grønne plæne, for selv helt afsvedne plæner vil da rette sig, når det igen bliver regnvejr. Eller vil de?

En hel masse forskellige planter
Plænegræs er oftest en blanding af flere forskellige typer græs. I Europa findes omkring 200 forskellige græsarter, men kun ganske få egner sig til plæne. For at komme i betragtning kræver det, at græsserne er flerårige og kan vokse i et tæt og kompakt plantedække. Nogle af græsserne er tuedannende, mens andre vokser med udløbere – det er ofte kombinationen af disse to vækstformer, der giver det bedste plæneresultat.

De fleste græsblandinger består af alm. rajgræs, rødsvingel og engrapgræs, mens de skyggetålende græsblandinger kræver flere arter græs i blandingen. Et eksempel på en blanding til skyggegræs indeholder to arter af alm. rajgræs, to forskellige rødsvingel, engrapgræs samt mosebunke – i alt seks forskellige græsarter i samme blanding.

Vi har aldrig prøvet det før
Der er ingen fagfolk, som tør lægge hovedet på blokken og love, at græsset nok skal gro igen. Vi ved det simpelthen ikke. Måske vil noget af græsset kunne vokse videre, når tørken ophører, men det er nok ikke alle typer, der er lige solide og tørketålende. Mange vil derfor have brug for at efterså eller etablere helt ny plæne efter denne sommer. Du kan så nyt græs helt hen til oktober måned, så hav tålmodighed og vent og se, hvad der sker. Imens du venter, kan du forsigtigt rive nedfaldne blade og frugter, så der er lys og luft til rødderne.
Pris og kvalitet hænger sammen, så køber du billigt græsfrø, får du ofte en masse fodergræs iblandet, hvilket sjældent forbedrer kvaliteten af din plæne. Du kan altid spørge din gartner til råds, når du har brug for at snakke græsplæne.

Hvad med ukrudtet?
En sveden plæne afslører en masse uønskede planter – ukrudtet. Det er nemt at få øje på, så det er ikke svært at få luget det væk. Så er der også mere plads til genvæksten af græsset.

HUSK at klippe plænen højt de første gange indtil plænen igen er kommet i vækst.

Sommervarmen vender tilbage

Studenterne springer ud og hyldes med langstilkede roser og champagne. Der skal festes og mange får besøg af en vognfuld hujende unge mennesker i deres haver. Haverne har haft et forrygende forår, men der har også været en del udfordringer med at holde jorden fugtig. Især er det gået ud over de tørre bede, hvor stenbedsplanterne står. Mange steder kan man desværre se, at de er helt visne. Vissent græs har vi vist alle stiftet bekendtskab med, men hvor der er faldet regn, er græsset allerede igen blevet grønt. Et par køligere og meget blæsende uger synes nu at blive afløst af en masse dejlig solskin og noget varmere temperaturer. Nu kan vi igen nyde måltiderne ude.

Succes i jordbærbedet
I mange haver har man længe været forkælet af de dejligste røde og søde jordbær. Trods vandmangel, så er der mange bær, som kan høstes i år. Kun ganske få rådner, for gråskimmelsvampen har svært ved at slå sig ned, når luftfugtigheden er så lav.
Savner du inspiration til en lækker jordbærdessert eller kage, så prøv denne her:

Supernem jordbærroulade
3 store æg
1 dl sukker
Vanilje fra ½ stang
½ dl vand
1 dl hvedemel
1 dl kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
Et drys salt
Tænd ovnen på 185 grader varmluft og fold et bagepapir med clips i hjørnerne – målet er ca. 40x25 cm. Pisk en æggesnaps af æg og sukker, tilsæt vaniljen og mel blandet med bagepulver og salt. Dejen hældes i bagepapirformen og bages i 15 min til den er gylden.
Den nybagte roulade, der stadig er varm, lægges på hovedet på bagepapir drysset med sukker. Træk bagepapiret af. Lad sukkerbrødsdejen køle af.
Fyld:
500 g jordbær
1 – 2 spsk. sukker
2,5 dl piskefløde
Find ca. 8 pæne bær til pynt. Resten af bærrene skiveres og drysses med lidt sukker. Pisk fløden til skum. Fordel de skivede jordbær på rouladen og fordel ¾ af flødeskummet inden rouladen rulles sammen fra den korte ende. Inden servering toppes rouladen med flødeskum og pyntes med jordbær.

Drivhusets udfordringer

Agurkeplanterne vokser stærkt i den gode varme, og mange har allerede haft fornøjelsen af de første sprøde og lækre agurker. Slangeagurker eller de korte skoleagurker. Snart er skolen forbi, så madkasserne skal ikke længere fyldes op med de korte skoleagurker, som fremadrettet nemt kan spises som en frisk snack i løbet af dagen.

Undgå at agurkeproduktionen går i stå

Der kan nemt ske det, at din plante får så svært ved at modne agurkerne. Den begynder at abortere frugterne mens de er ganske små. Først bliver de gule, men falder siden af. Du kan sikre dig at planten fortsætter sin agurkeproduktion ved at:

• Vande og gøde planterne regelmæssigt, så de hele tiden vokser optimalt
• Binde hovedskuddet op og knibe sideskuddene, så de højst skal gro to agurker
• Huske at høste agurkerne, så planten kan koncentrere sig om de mange, der er på vej
• Eventuelt fjerne nogle af de mange frugter, hvis du er i tvivl om din plante kan klare at modne de mange agurker
• Tjekke om der er spindemider – og i så fald bekæmpe dem med rovmider, som du kan bestille i dit havecenter. Rovmiderne er naturens egne nyttedyr, og de vil kunne bringe et eventuelt angreb til ophør. Husk at læse brugsanvisningen, inden du går i gang

De første tomater rødmer
Har du bundet op og knebet tomatplanterne, vil du også kunne se de første klaser af tomater rødme. Måske har du plantet så tidligt, at de første allerede kan høstes, men ellers varer det nok ikke så længe. Tomaterne er også glade for varmen inde i drivhuset, men husk at lukke op for vinduer og dør, så insekterne kan komme ind og bestøve blomsterne.

Tjek for lus i chili og peber
Det varme år giver ekstra gode betingelser for lus. I drivhuset er det især peber og chili, som mange lus er meget tiltrukket af, så vær ekstra opmærksom her.

TIPS dyrker du i selvvandingskasser, så skal du ind imellem vande ovenpå jorden. Nogle af de gødningsstoffer, som du blander i vandingsvandet lægger sig nemlig på jordoverfladen, når vandet fordamper. Når du vander, får du returneret de vigtige næringsstoffer til planternes rødder.

Tomater med rådne pletter

Det bugner med tomater i drivhuse og på friland. Daglig høst af store mængder - og de smager bare fantastisk. Desværre går der lidt skår i glæden, når nogle af tomaterne bliver grimme og får sorte pletter. Et aktuelt problem netop på denne årstid, hvor der er fart på modningen.


GRIFFELRÅD

Når tomater udvikler mørke indfaldne pletter, er det højst sandsynligt fordi de lider af griffelråd. Symptomerne ses oftest i de sorter af tomater, som får store frugter. Det er sjældent at se problemet i frilandsdyrkede tomater, og problemet opstår oftest, når man dyrker tomater i selvvandingskasser - eller kapillærkasser.

De mørke pletter starter oftest der, hvor blomsten slipper sit tag i frugten, og kan derfor ofte være svær at få øje på, før den er blevet ødelæggende stor.

ÅRSAG

Griffelråd er det man kalder for en fysiologisk sygdom. Den opstår fordi planten mangler et bestemt næringsstof - calcium. Sygdommen smitter ikke, men vil fortsætte, hvis du ikke ændrer på plantens vandings- og gødningsforsyning.

Calciummangel opstår:
• når plantens rodnet ikke er stærkt nok
• hvis planterne ikke får vand nok
• når du overgøder dine planter og næringsstoffer som magnesium og kalium udkonkurrerer calcium (sker eks. ved brug af selvvandingskasser)
• hvis du udelukkende vander med regnvand, som ikke har ret store mængder af calcium

Sådan gør du
√ Fjern de dårlige tomater og smid dem ud
√ Forny din gødningsblanding i selvvandingskassen
√ Er rodnettet svagt, kan du ”tvinge” rødderne i gang ved at lade jorden tørre mere ud
√ Skyg drivhuset, hvis der bliver meget varmt

Når agurkerne ikke længere vokser

Det kan være svært at høste de spæde små agurker, inden de når fuld størrelse, men når planten har til opgave at færdiggro 2 – 4 agurker og samtidig både blomstre og sætte op mod 15 – 20 nye små agurker, så ender det ofte med, at den går helt i stå. De nyansatte agurker i toppen af planten bliver gule og falder af. Det er plantens eget forsvar, der træder til – ellers dør planten af overanstrengelse.


HVAD SKAL MAN GØRE

Man kan faktisk godt få planten i gang igen, men det kræver mod og mandshjerte, for saksen skal frem.

Først skal man fjerne alle de sideskud, som agurkeplanten er i gang med at sætte. Dernæst skal de største og mest kedelige blade i bunden af planten klippes af. Alle halv- og helvoksne agurker skal høstes, og nu skal man igennem alle de små nyanlagte agurker. Er de bare den mindste smule gule, så af med dem også.

Planten er mest frisk i toppen, så her må der gerne være både blomster og frugter. Er planten ved at nå taget, så løsn snoren, træk planten lidt ned og bind til igen.


Viser det sig, at der er spindemider på bagsiden af bladene, så skal man ikke bare lade dem være. De skal bekæmpes, og det gøres både godt og effektivt med rovmider, som man kan bestille i havecentret og få sendt direkte hjem.


Tomatplanter vokser på en anden måde, så de vil ikke være udsat for samme problemstilling, men her er det vigtigt fortsat at knibe alle sideskuddene af, så der er masser af lys og luft omkring de nye tomatklaser. Lad blot topskuddet fortsætte sin vækst, så længe der er plads i drivhuset.

Skal – skal ikke!

Hækkene klippes flittigt i det ganske danske land i disse dage. Mange vil så gerne have en nyklippet hæk inden Sankthans, men hvorfor nu egentlig det?

Siden forårets start er tilvæksten på hækken forøget med adskillige cm. Frodig og måske lidt pjusket står sommerhækken med et væld af nye friske skud. For at bevare en tæt og kompakt hæk, så klipper vi den hvert år. Så er der så det med tidspunktet. Hvornår er det rigtigste tidspunkt til hækkeklipning?
Hvis du godt kan li’ at klippe hæk og ikke har noget imod at gøre det flere gange hvert år, så kan du roligt finde hækkeklipperen frem og komme i gang. Er du derimod lidt træt af at klippe hække hele tiden – eller ikke kan nå at få det gjort, så tag det bare roligt. Hækkene kan sagtens vente til midt i juli måned. Klipper du dem først på det tidspunkt, så behøver du ikke klippe dem flere gange.

Hvad med hækaffaldet?

Når den professionelle anlægsgartner går i gang med at klippe ligusterhækken, så river han blot de afklippede skud ind under hækken. Her visner de og formulder lige så langsomt. Kan du holde ud at se på det, så er det jo meget nemt. Hvis ikke, så må du i gang med rive og trillebør. Smid gerne hækaffaldet på komposten, hvor det er med til at give masser af struktur. Alternativt kan du komme af med det på genbrugsstationen.

Du skal IKKE klippe når:
• Der er fuglereder i hækken
• Hækken ikke har opnået sin fulde højde (klip kun på siderne)

Gode råd, når du skal klippe hæk:
• Sørg for, at dit udstyr er i orden. Knivene på din maskine skal være rene, smurte og skarpe
• Klip tilbage til sidste års længde/bredde, så udvider hækken sig ikke
• Klip hækken, så den er bredere for neden og smallere for oven. Så sikrer du, at lyset også lyser på den nederste del af hækken

p.s. hvis du slet ikke bryder dig om at klippe hæk, så plant en hæk, der ikke behøver klipning – din gartner i dit lokale havecenter har masser af gode bud på uklippede hække.

Blomster i sensommeren

Sensommer er lig med høst, og om et par måneder er høstfarver også aktuelle i haven. Indtil det tidspunkt, ser vi frem til nogle dejlige sensommerdage, hvor vi forhåbentlig får noget af den "tabte" sommer at føle. Vejret er rigtig plantevejr med dejlig temperatur og masser af fugtig jord. Det er derfor oplagt at supplere haven med en masse lækre sensommerblomster netop nu.

Du får her fire aktuelle stauder, men kig forbi i dit lokale havecenter - der er masser af rigtig flotte sensommerblomster.

Høstfloks
Dejligt duftende oprette stauder med mange muligheder for farvesammensætning - høstfloks fås nemlig i mange sorter. Kig gerne efter de nyere sorter af høstfloks (de er mere blomsterrige), og de gamle sorter er ofte plaget af meldugsangreb, som kan hæmme planternes vækst. Det er også muligt at plante høstfloks i krukker - her skal du så vælge sorter, der bliver lave.

Høstanemoner
Ud over at være en fænomenal god bunddækkende plante i havens bede hele foråret og sommeren, så er høstanemoner sikre blomsterskyer i ethvert bed hele sensommeren. Smukke buketter på lange blomsterstængler med hvide eller rosa farvede blomster. Også rigtig fine i en vase.

Solhat
Som navnet antyder, er solhat gule med tydelig mørk midte. De er fantastiske i havens bede, når de plantes i lidt større grupper (min. 5 planter). De står med pragtfulde blomster hele efteråret og er virkelig en solid og robust staude. Gode til afskæring.

Purpursolhat

Solselskene stauder, som man slet ikke kan få for mange af. De får de flotteste blomster på ret kraftige stængler, der sikrer at de ikke brækker af. Purpursolhat er en langsom forårsstaude, og derfor skal den have godt med lys og luft, når den i maj måned begynder væksten. Fås i hvide, rosa, røde, grønlige og både gule og orange nuancer. Enkle og fyldte blomster, der også pynter godt i en vase.


Maritim sommerhave

Når solen står højt fra en skyfri himmel, fuglene synger og det er tid til en tur i bølgen, kommer man let til at tænke på strandhaven, hvor netop planter kan være med til at understrege stemningen ved stranden.

Strandhaven kan relativt nemt laves, for det kræver blot nogle krukker i forskellig størrelse, jord, vand og så selvfølgelig nogle velvalgte planter.

Bidende stenurt – Sedum acre

Bunddækkende 10 cm høj med gule blomster i juni – juli.Strandkål – Crambe maritima

30 – 50 cm høj og bred plante med hvide blomster i juni – juli.Marehalm – Leymus arenarius

50 – 60 cm høj græs med grågrønne blade og blomsteraks i juni – juli.Engelsk græs – Armeria maritima

25 cm høj staude med hvide eller rosa blomster i maj – juni.Malurt – Artimisia absinthium

80-100 cm høj opret staude med grå blade. Blomstrer med gule blomster i juli – august.Tidselkugle – Echinops

70 cm høj med flotte blå tidselformede blomster fra juli – august.Stenurt ’Cape Bianco’

15 cm høj med grå blade og gule blomster i juni – juli.Vil du gerne anlægge en permanent strandhave, som de hjembragte sten og muslingeskaller fra strandturene kan placeres i, så skal du i gang med at grave.

Den gode overjord fjernes, og har du tung lerjord, skal du grave min. 30 cm af. Kant bedet af – evt. med sten eller brædder, så kanterne forbliver skarpe.

Fyld nu hullet med sandblandet jord og de sidste 10 cm med rigtigt strandsand.

Sommerferie i haven

Sommerhaven vokser naturligt videre når ferietiden indtræffer. Feriedage hjemme i haven er guld værd for krop og sjæl. Ingen hast eller jag for at nå at slå græs og klippe hække, luge ukrudt og binde slyngroserne op. Ferietiden giver mulighed for at sætte et mindfulness tempo, så alle indtryk kan ophobe og lagre sig i ro og mag. Sommeren er tiden, hvor vi skal nyde at læse en bog under det skyggende træ, indtage morgenmaden med friskplukkede bær, bage en dejlig kage til eftermiddagskaffen og lave mad under åben himmel med masser af krydderurter, salat og grøntsager fra drivhuset. Du har måske også enkelte små projekter, som du sammen med familien skal have lavet. Et nyt fodboldmål, en bålplads og lidt vedligeholdelse på bygninger. Det kan også være, at terrassen skal shines op til sommerens sene aftentimer, hvor familien og venner nyder de lyse nætter. Sommermånederne er rigtig gode at plante i, hvis du er i nærheden og kan sørge for, at der bliver vandet i tørre perioder. Planterne er i deres optimale vækst og vil hurtigt danne nye rødder og vokse videre. Dog er det kun planter, der har vokset i potter, som du kan plante sommeren over. Skulle du derfor have planer om at undlade at male det gamle stakit, for at plante en hæk i stedet for, så er det faktisk en mulighed. I dit havecenter kan du købe pottede bøg og ligusterplanter lige til at få plantet din nye hæk. Laurbærkirsebær kan du også plante, og andre stedsegrønne planter som taks og tuja er relevante at plante her om sommeren.
Siveslange
DOG er det pine nødvendigt at vande alle nyplantede planter. Vanding med siveslange er den metode, der er mindst vandspild med. Enkelt og simpelt lægges siveslangen ud i hækken eller planterne, og nu skal den bare kobles til haveslangen. Er du i tvivl om, der er vand nok i jorden, skal du bruge en graveske eller spade og grave ned, hvor rødderne er.
Sommerkrukkerne
Planter på terrassen i krukker, kasser, ampler og måske poser hængt på væggene skal også vandes flittigt i sommervarmen. Husk på, at jo større volumen, du har i dine plantebeholdere, jo længere tid går der, inden du behøver vande. Brug derfor aldrig for små beholdere, der når at tørre ud på en halv dag. Skal du væk et par dage, kan du fylde en plastflaske med vand, stille den med tuden nedad og så vil den sørge for, at krukken vandes stille og roligt op.

Plant jordbær

Havens bær nummer 1 er jordbær og selvom mange i øjeblikket har fokus på efterårshindbær, blåbær og snart brombær, så er det altså nu, du skal plante friske jordbærplanter i dit bed.

Hvorfor skal man plante nye planter?
Jordbær er en kortlivet plante, som efter ca. 3 – 4 år får et meget lavt udbytte. Hvis du laver et løbende skifte i dit jordbærbed, så hindrer du at din årlige fornøjelse ved at høste jordbær udebliver.

Hvorfor er det vigtigt at anvende friske planter?
Jordbærplanterne fornyer sig ved deres udløbere og danner selv nye planter. Det bør man undgå, således planterne kun koncentrerer sig om at danne bær. (du ser lange lige rækker i de professionelle jordbærmarker, for de fjerner udløberne) Planterne, som du kan få hos dit lokale havecenter er frembragt under forhold, der gør dem egnede til de store jordbærmarker. De er frie for sygdomme og skadedyr, er sortsægte og dyrkes i en høj kvalitet. Vælger du at plante fra de 6 – 10 styks bakker, som du kan finde i havecentret, sikrer du dig sunde, velsmagende og livskraftige planter.

Sådan gør du:
• Vælg et friskt stykke jord i din køkkenhave – hvor der ikke tidligere har været jordbær
• Tildel jorden en god portion kompost
• Køb den eller de sorter af jordbær, der passer til dit behov og smag
• Plant med 40 cm mellemrum i rækkerne og en rækkeafstand på 1 m

Husk
• Jordbær skal gødes om efteråret – ikke om foråret
• Jordbærplanterne skal vandes, hvis foråret er nedbørsfattigt

Det frodige staudebed

Foråret og forsommeren har rent vejrmæssigt ikke været værd at skrive om, men nu kommer sommeren med alle dens fornøjeligheder og én af dem er de frodige blomsterbede i haverne. Om du strækker hals og kigger ind over hækken hos naboer i dit boligkvarter, er på sommerbesøg i en helt anden landsdel, eller blot kører til og fra din arbejdsplads, så er haverne og naturen fuldstændig overdådig og frodig. Det skyldes ikke mindst de mange stauder, der bugner af bedene. Mange af dem har vel nok ladet vente på sig i år, men nu er blomsterfloret endelig ved at være på det højeste. De store pæonknopper er endelig åbnet, studenternellikerne ligeså og selv de høje riddersporer står kække bagest i bedet og når langt over 2 m. Storkenæb er knapt så varmekrævende og mange er for længst afblomstret. Det gælder dog ikke for ’Rosemoor’ som lige nu farver mit staudebed helt blåt. Den blå farve indtager også inden længe ét af de andre bede, for her er ’Rozanne’ og tvillingen ’Azure Rush’ så småt begyndt at blomstre på en meget grøn og frodig bund. Disse nye storkenæb vil efterhånden skubbe de gamle kendinger i baggrunden, for den lange blomstringstid er svær at konkurrere med. I mellemtiden vil jeg nu nyde de ”gamle” sorter af storkenæb, der netop er frodige og fyldt med blomster i juni måned.


Bøgehækken klistrer

Det er slet ikke skønt at støde ind i bøgehækken i øjeblikket. I store hvide klistrede klumper sidder en masse små dyr. Det er bøgebladlus, der med deres klistrede vokslag beskytter sig mod deres naturlige fjender. Oftest sidder lusene i de alleryderste skud, som jo lige om lidt skal klippes af. For det er jo sådan med bøgehækken, at den lige nu er standset med at gro, men fra slutningen af juli måned begynder at vokse igen. Har du tålmodighed, så vent med at klippe hækken, men har du behov for at få klippet hækken nu, så beregn klipning nr. 2 til august.
Tilbage til lusene. De har en livscyklus på ca. 21 dage. Dvs. de klækker fra æg og bliver voksne og kønsmodne på 21 dage. Vælger du at sprøjte for lusene, kan midlet Calypso anvendes. Calypso købes i dit havecenter. Sprøjtningen skal du gentage hver 3. uge og du dæmper mængden af lus, men det er yderst vanskeligt at blive helt fri for dem. Du kan også bekæmpe lusene ved at anvende biologisk bekæmpelse. Rovnæbtæger æder nemlig de klistrede lus. Rovnæbtæger findes naturligt i haverne, men der skal rigtig mange til, for at få bugt med et massivt luseangreb, men det kan du gøre noget ved. Rovnæbtægerne kan bl.a. bestilles via dit havecenter, og det kræver kun én udsætning og derefter en hel masse tålmodighed, mens rovtægerne æder sig igennem det massive luseproblem. Er du heldig, vil rovtægerne slå sig ned i din bøgehæk og være klar til at afhjælpe næste års luseangreb.

Ferien er nær
Studenterne springer ud og skoleeleverne holder afslutningsfester og komsammen. Et helt år med masser af læring er ved at være slut og en tiltrængt ferie står for døren. Virksomhederne i Danmark har planen for ferieafholdelse klar og det har vi også i dit lokale havecenter. MEN vi holder ikke ferielukket, så kig bare forbi, hvis du mangler lidt græsfrø, jord til en krukke, friske jordbærplanter eller en gave/et gavekort til en af sommerens mange fester. Juni måneds have går på hæld sprængfyldt med blomstrende prydbuske og staudebede. Køkkenhavens afgrøder er ved at syne af noget, de første kartofler er gravet op og spist, og hverdagens aftensmåltid kan nydes med salat fra egen avl. Agurkerne smager så englene synger og de allerførste tomater er begyndt at rødme. Rabarberplanterne skal have fred og lidt gødning – det samme gælder aspargesbedet. Rabarber kan du igen trække til august, mens aspargesplanterne skal fredes til næste forår. Jordbærrene skal plukkes hver dag, så længe vejret er så fugtigt, ellers går der gråskimmel i bærrene. HUSK at plukke de mugne bær ud af bedet, for de smitter de raske! Og så er det helt optimalt at plante stauder i øjeblikket. Jorden er varm og fugtig og stauderne i potterne er i god vækst. I dit havecenter er der god vejledning og et stort sortiment, så det er bare med at komme i gang….