Tid til haven

Tomater med rådne pletter

Det bugner med tomater i drivhuse og på friland. Daglig høst af store mængder - og de smager bare fantastisk. Desværre går der lidt skår i glæden, når nogle af tomaterne bliver grimme og får sorte pletter. Et aktuelt problem netop på denne årstid, hvor der er fart på modningen.


GRIFFELRÅD

Når tomater udvikler mørke indfaldne pletter, er det højst sandsynligt fordi de lider af griffelråd. Symptomerne ses oftest i de sorter af tomater, som får store frugter. Det er sjældent at se problemet i frilandsdyrkede tomater, og problemet opstår oftest, når man dyrker tomater i selvvandingskasser - eller kapillærkasser.

De mørke pletter starter oftest der, hvor blomsten slipper sit tag i frugten, og kan derfor ofte være svær at få øje på, før den er blevet ødelæggende stor.

ÅRSAG

Griffelråd er det man kalder for en fysiologisk sygdom. Den opstår fordi planten mangler et bestemt næringsstof - calcium. Sygdommen smitter ikke, men vil fortsætte, hvis du ikke ændrer på plantens vandings- og gødningsforsyning.

Calciummangel opstår:
• når plantens rodnet ikke er stærkt nok
• hvis planterne ikke får vand nok
• når du overgøder dine planter og næringsstoffer som magnesium og kalium udkonkurrerer calcium (sker eks. ved brug af selvvandingskasser)
• hvis du udelukkende vander med regnvand, som ikke har ret store mængder af calcium

Sådan gør du
√ Fjern de dårlige tomater og smid dem ud
√ Forny din gødningsblanding i selvvandingskassen
√ Er rodnettet svagt, kan du ”tvinge” rødderne i gang ved at lade jorden tørre mere ud
√ Skyg drivhuset, hvis der bliver meget varmt

Blomster i sensommeren

Sensommer er lig med høst, og om et par måneder er høstfarver også aktuelle i haven. Indtil det tidspunkt, ser vi frem til nogle dejlige sensommerdage, hvor vi forhåbentlig får noget af den "tabte" sommer at føle. Vejret er rigtig plantevejr med dejlig temperatur og masser af fugtig jord. Det er derfor oplagt at supplere haven med en masse lækre sensommerblomster netop nu.

Du får her fire aktuelle stauder, men kig forbi i dit lokale havecenter - der er masser af rigtig flotte sensommerblomster.

Høstfloks
Dejligt duftende oprette stauder med mange muligheder for farvesammensætning - høstfloks fås nemlig i mange sorter. Kig gerne efter de nyere sorter af høstfloks (de er mere blomsterrige), og de gamle sorter er ofte plaget af meldugsangreb, som kan hæmme planternes vækst. Det er også muligt at plante høstfloks i krukker - her skal du så vælge sorter, der bliver lave.

Høstanemoner
Ud over at være en fænomenal god bunddækkende plante i havens bede hele foråret og sommeren, så er høstanemoner sikre blomsterskyer i ethvert bed hele sensommeren. Smukke buketter på lange blomsterstængler med hvide eller rosa farvede blomster. Også rigtig fine i en vase.

Solhat
Som navnet antyder, er solhat gule med tydelig mørk midte. De er fantastiske i havens bede, når de plantes i lidt større grupper (min. 5 planter). De står med pragtfulde blomster hele efteråret og er virkelig en solid og robust staude. Gode til afskæring.

Purpursolhat

Solselskene stauder, som man slet ikke kan få for mange af. De får de flotteste blomster på ret kraftige stængler, der sikrer at de ikke brækker af. Purpursolhat er en langsom forårsstaude, og derfor skal den have godt med lys og luft, når den i maj måned begynder væksten. Fås i hvide, rosa, røde, grønlige og både gule og orange nuancer. Enkle og fyldte blomster, der også pynter godt i en vase.


Når agurkerne ikke længere vokser

Det kan være svært at høste de spæde små agurker, inden de når fuld størrelse, men når planten har til opgave at færdiggro 2 – 4 agurker og samtidig både blomstre og sætte op mod 15 – 20 nye små agurker, så ender det ofte med, at den går helt i stå. De nyansatte agurker i toppen af planten bliver gule og falder af. Det er plantens eget forsvar, der træder til – ellers dør planten af overanstrengelse.


HVAD SKAL MAN GØRE

Man kan faktisk godt få planten i gang igen, men det kræver mod og mandshjerte, for saksen skal frem.

Først skal man fjerne alle de sideskud, som agurkeplanten er i gang med at sætte. Dernæst skal de største og mest kedelige blade i bunden af planten klippes af. Alle halv- og helvoksne agurker skal høstes, og nu skal man igennem alle de små nyanlagte agurker. Er de bare den mindste smule gule, så af med dem også.

Planten er mest frisk i toppen, så her må der gerne være både blomster og frugter. Er planten ved at nå taget, så løsn snoren, træk planten lidt ned og bind til igen.


Viser det sig, at der er spindemider på bagsiden af bladene, så skal man ikke bare lade dem være. De skal bekæmpes, og det gøres både godt og effektivt med rovmider, som man kan bestille i havecentret og få sendt direkte hjem.


Tomatplanter vokser på en anden måde, så de vil ikke være udsat for samme problemstilling, men her er det vigtigt fortsat at knibe alle sideskuddene af, så der er masser af lys og luft omkring de nye tomatklaser. Lad blot topskuddet fortsætte sin vækst, så længe der er plads i drivhuset.

Maritim sommerhave

Når solen står højt fra en skyfri himmel, fuglene synger og det er tid til en tur i bølgen, kommer man let til at tænke på strandhaven, hvor netop planter kan være med til at understrege stemningen ved stranden.

Strandhaven kan relativt nemt laves, for det kræver blot nogle krukker i forskellig størrelse, jord, vand og så selvfølgelig nogle velvalgte planter.

Bidende stenurt – Sedum acre

Bunddækkende 10 cm høj med gule blomster i juni – juli.Strandkål – Crambe maritima

30 – 50 cm høj og bred plante med hvide blomster i juni – juli.Marehalm – Leymus arenarius

50 – 60 cm høj græs med grågrønne blade og blomsteraks i juni – juli.Engelsk græs – Armeria maritima

25 cm høj staude med hvide eller rosa blomster i maj – juni.Malurt – Artimisia absinthium

80-100 cm høj opret staude med grå blade. Blomstrer med gule blomster i juli – august.Tidselkugle – Echinops

70 cm høj med flotte blå tidselformede blomster fra juli – august.Stenurt ’Cape Bianco’

15 cm høj med grå blade og gule blomster i juni – juli.Vil du gerne anlægge en permanent strandhave, som de hjembragte sten og muslingeskaller fra strandturene kan placeres i, så skal du i gang med at grave.

Den gode overjord fjernes, og har du tung lerjord, skal du grave min. 30 cm af. Kant bedet af – evt. med sten eller brædder, så kanterne forbliver skarpe.

Fyld nu hullet med sandblandet jord og de sidste 10 cm med rigtigt strandsand.

Skal – skal ikke!

Hækkene klippes flittigt i det ganske danske land i disse dage. Mange vil så gerne have en nyklippet hæk inden Sankthans, men hvorfor nu egentlig det?

Siden forårets start er tilvæksten på hækken forøget med adskillige cm. Frodig og måske lidt pjusket står sommerhækken med et væld af nye friske skud. For at bevare en tæt og kompakt hæk, så klipper vi den hvert år. Så er der så det med tidspunktet. Hvornår er det rigtigste tidspunkt til hækkeklipning?
Hvis du godt kan li’ at klippe hæk og ikke har noget imod at gøre det flere gange hvert år, så kan du roligt finde hækkeklipperen frem og komme i gang. Er du derimod lidt træt af at klippe hække hele tiden – eller ikke kan nå at få det gjort, så tag det bare roligt. Hækkene kan sagtens vente til midt i juli måned. Klipper du dem først på det tidspunkt, så behøver du ikke klippe dem flere gange.

Hvad med hækaffaldet?

Når den professionelle anlægsgartner går i gang med at klippe ligusterhækken, så river han blot de afklippede skud ind under hækken. Her visner de og formulder lige så langsomt. Kan du holde ud at se på det, så er det jo meget nemt. Hvis ikke, så må du i gang med rive og trillebør. Smid gerne hækaffaldet på komposten, hvor det er med til at give masser af struktur. Alternativt kan du komme af med det på genbrugsstationen.

Du skal IKKE klippe når:
• Der er fuglereder i hækken
• Hækken ikke har opnået sin fulde højde (klip kun på siderne)

Gode råd, når du skal klippe hæk:
• Sørg for, at dit udstyr er i orden. Knivene på din maskine skal være rene, smurte og skarpe
• Klip tilbage til sidste års længde/bredde, så udvider hækken sig ikke
• Klip hækken, så den er bredere for neden og smallere for oven. Så sikrer du, at lyset også lyser på den nederste del af hækken

p.s. hvis du slet ikke bryder dig om at klippe hæk, så plant en hæk, der ikke behøver klipning – din gartner i dit lokale havecenter har masser af gode bud på uklippede hække.

Sommerferie i haven

Sommerhaven vokser naturligt videre når ferietiden indtræffer. Feriedage hjemme i haven er guld værd for krop og sjæl. Ingen hast eller jag for at nå at slå græs og klippe hække, luge ukrudt og binde slyngroserne op. Ferietiden giver mulighed for at sætte et mindfulness tempo, så alle indtryk kan ophobe og lagre sig i ro og mag. Sommeren er tiden, hvor vi skal nyde at læse en bog under det skyggende træ, indtage morgenmaden med friskplukkede bær, bage en dejlig kage til eftermiddagskaffen og lave mad under åben himmel med masser af krydderurter, salat og grøntsager fra drivhuset. Du har måske også enkelte små projekter, som du sammen med familien skal have lavet. Et nyt fodboldmål, en bålplads og lidt vedligeholdelse på bygninger. Det kan også være, at terrassen skal shines op til sommerens sene aftentimer, hvor familien og venner nyder de lyse nætter. Sommermånederne er rigtig gode at plante i, hvis du er i nærheden og kan sørge for, at der bliver vandet i tørre perioder. Planterne er i deres optimale vækst og vil hurtigt danne nye rødder og vokse videre. Dog er det kun planter, der har vokset i potter, som du kan plante sommeren over. Skulle du derfor have planer om at undlade at male det gamle stakit, for at plante en hæk i stedet for, så er det faktisk en mulighed. I dit havecenter kan du købe pottede bøg og ligusterplanter lige til at få plantet din nye hæk. Laurbærkirsebær kan du også plante, og andre stedsegrønne planter som taks og tuja er relevante at plante her om sommeren.
Siveslange
DOG er det pine nødvendigt at vande alle nyplantede planter. Vanding med siveslange er den metode, der er mindst vandspild med. Enkelt og simpelt lægges siveslangen ud i hækken eller planterne, og nu skal den bare kobles til haveslangen. Er du i tvivl om, der er vand nok i jorden, skal du bruge en graveske eller spade og grave ned, hvor rødderne er.
Sommerkrukkerne
Planter på terrassen i krukker, kasser, ampler og måske poser hængt på væggene skal også vandes flittigt i sommervarmen. Husk på, at jo større volumen, du har i dine plantebeholdere, jo længere tid går der, inden du behøver vande. Brug derfor aldrig for små beholdere, der når at tørre ud på en halv dag. Skal du væk et par dage, kan du fylde en plastflaske med vand, stille den med tuden nedad og så vil den sørge for, at krukken vandes stille og roligt op.

Plant jordbær

Havens bær nummer 1 er jordbær og selvom mange i øjeblikket har fokus på efterårshindbær, blåbær og snart brombær, så er det altså nu, du skal plante friske jordbærplanter i dit bed.

Hvorfor skal man plante nye planter?
Jordbær er en kortlivet plante, som efter ca. 3 – 4 år får et meget lavt udbytte. Hvis du laver et løbende skifte i dit jordbærbed, så hindrer du at din årlige fornøjelse ved at høste jordbær udebliver.

Hvorfor er det vigtigt at anvende friske planter?
Jordbærplanterne fornyer sig ved deres udløbere og danner selv nye planter. Det bør man undgå, således planterne kun koncentrerer sig om at danne bær. (du ser lange lige rækker i de professionelle jordbærmarker, for de fjerner udløberne) Planterne, som du kan få hos dit lokale havecenter er frembragt under forhold, der gør dem egnede til de store jordbærmarker. De er frie for sygdomme og skadedyr, er sortsægte og dyrkes i en høj kvalitet. Vælger du at plante fra de 6 – 10 styks bakker, som du kan finde i havecentret, sikrer du dig sunde, velsmagende og livskraftige planter.

Sådan gør du:
• Vælg et friskt stykke jord i din køkkenhave – hvor der ikke tidligere har været jordbær
• Tildel jorden en god portion kompost
• Køb den eller de sorter af jordbær, der passer til dit behov og smag
• Plant med 40 cm mellemrum i rækkerne og en rækkeafstand på 1 m

Husk
• Jordbær skal gødes om efteråret – ikke om foråret
• Jordbærplanterne skal vandes, hvis foråret er nedbørsfattigt

Det frodige staudebed

Foråret og forsommeren har rent vejrmæssigt ikke været værd at skrive om, men nu kommer sommeren med alle dens fornøjeligheder og én af dem er de frodige blomsterbede i haverne. Om du strækker hals og kigger ind over hækken hos naboer i dit boligkvarter, er på sommerbesøg i en helt anden landsdel, eller blot kører til og fra din arbejdsplads, så er haverne og naturen fuldstændig overdådig og frodig. Det skyldes ikke mindst de mange stauder, der bugner af bedene. Mange af dem har vel nok ladet vente på sig i år, men nu er blomsterfloret endelig ved at være på det højeste. De store pæonknopper er endelig åbnet, studenternellikerne ligeså og selv de høje riddersporer står kække bagest i bedet og når langt over 2 m. Storkenæb er knapt så varmekrævende og mange er for længst afblomstret. Det gælder dog ikke for ’Rosemoor’ som lige nu farver mit staudebed helt blåt. Den blå farve indtager også inden længe ét af de andre bede, for her er ’Rozanne’ og tvillingen ’Azure Rush’ så småt begyndt at blomstre på en meget grøn og frodig bund. Disse nye storkenæb vil efterhånden skubbe de gamle kendinger i baggrunden, for den lange blomstringstid er svær at konkurrere med. I mellemtiden vil jeg nu nyde de ”gamle” sorter af storkenæb, der netop er frodige og fyldt med blomster i juni måned.


Bøgehækken klistrer

Det er slet ikke skønt at støde ind i bøgehækken i øjeblikket. I store hvide klistrede klumper sidder en masse små dyr. Det er bøgebladlus, der med deres klistrede vokslag beskytter sig mod deres naturlige fjender. Oftest sidder lusene i de alleryderste skud, som jo lige om lidt skal klippes af. For det er jo sådan med bøgehækken, at den lige nu er standset med at gro, men fra slutningen af juli måned begynder at vokse igen. Har du tålmodighed, så vent med at klippe hækken, men har du behov for at få klippet hækken nu, så beregn klipning nr. 2 til august.
Tilbage til lusene. De har en livscyklus på ca. 21 dage. Dvs. de klækker fra æg og bliver voksne og kønsmodne på 21 dage. Vælger du at sprøjte for lusene, kan midlet Calypso anvendes. Calypso købes i dit havecenter. Sprøjtningen skal du gentage hver 3. uge og du dæmper mængden af lus, men det er yderst vanskeligt at blive helt fri for dem. Du kan også bekæmpe lusene ved at anvende biologisk bekæmpelse. Rovnæbtæger æder nemlig de klistrede lus. Rovnæbtæger findes naturligt i haverne, men der skal rigtig mange til, for at få bugt med et massivt luseangreb, men det kan du gøre noget ved. Rovnæbtægerne kan bl.a. bestilles via dit havecenter, og det kræver kun én udsætning og derefter en hel masse tålmodighed, mens rovtægerne æder sig igennem det massive luseproblem. Er du heldig, vil rovtægerne slå sig ned i din bøgehæk og være klar til at afhjælpe næste års luseangreb.

Ferien er nær
Studenterne springer ud og skoleeleverne holder afslutningsfester og komsammen. Et helt år med masser af læring er ved at være slut og en tiltrængt ferie står for døren. Virksomhederne i Danmark har planen for ferieafholdelse klar og det har vi også i dit lokale havecenter. MEN vi holder ikke ferielukket, så kig bare forbi, hvis du mangler lidt græsfrø, jord til en krukke, friske jordbærplanter eller en gave/et gavekort til en af sommerens mange fester. Juni måneds have går på hæld sprængfyldt med blomstrende prydbuske og staudebede. Køkkenhavens afgrøder er ved at syne af noget, de første kartofler er gravet op og spist, og hverdagens aftensmåltid kan nydes med salat fra egen avl. Agurkerne smager så englene synger og de allerførste tomater er begyndt at rødme. Rabarberplanterne skal have fred og lidt gødning – det samme gælder aspargesbedet. Rabarber kan du igen trække til august, mens aspargesplanterne skal fredes til næste forår. Jordbærrene skal plukkes hver dag, så længe vejret er så fugtigt, ellers går der gråskimmel i bærrene. HUSK at plukke de mugne bær ud af bedet, for de smitter de raske! Og så er det helt optimalt at plante stauder i øjeblikket. Jorden er varm og fugtig og stauderne i potterne er i god vækst. I dit havecenter er der god vejledning og et stort sortiment, så det er bare med at komme i gang….