BONDENS BEDSTE LÆGGEKARTOFLER


Solist - Solist Øko:
Markedets tidligste sort. Gulkødet velsmagende rundovale knolde, som egner sig til at blive tilberedt umiddelbart efter opgravning. Sorten giver meget ensartede knolde, som er velegnet til overdækning med plast eller fiberdug.
Tips: Bør forspires i god tid, da sorten har lang spirehvile.

Mikado:
Ny tidlig spisekartoffel, som giver et højt udbytte af flotte ensartede rundovale knolde, som egner sig som almindelig spisekartoffel. Mikado kan desuden bruges til hjemmelavede ovnpomfritter.

Linzer Delikatesse:
En gulkødet læggekartoffel af aspargestypen som ligner Exquisa og Asparges.
Under dyrkningen er Linzer nemmere at arbejde med, end de netop to omtalte aspargestyper.
Yder et stort udbytte.

Maya:
Tidlig spisekartoffel der giver flotte runde gule knolde i ensartet størrelse. Fastkogende samt meget smagfuld og vil passe ind som en af de tidligste i haven. Egner sig godt til lagring.
Maya er gulskinnet med flot gul kødfarve og har en god resistens mod rust.

Pondus: NYHED
Pondus er en ny all-around sort, der giver fine ovale knolde. Kødfarven er lys-gul og kartoflen har et flot skind-finish. Sorten udmærker sig ved at få et tidligt tørstofindhold og derfor får du her en kartoffel, der kan bruges på mange forskellige måder i madlavningen.

Folva:
Den nok mest kendte kartoffelsort. Giver mange mellemstore knolde. Gode smags-og kogeegenskaber. Dyrkningssikker havesort - bred nematoderesistens.
Kan også bruges som bagekartoffel.

Ally: NYHED
Spisekartoffel, der med sine robuste egenskaber, giver et godt udbytte. Sorten kan dyrkes i de fleste jordtyper og er meget resistent mod rust. Kødfarven på Ally er meget gul og den har et rigtig flot skind. Meget fastkogende sort, der er fantastisk i en kartoffelsalat.

Tinca Øko:
Tinca udmærker sig ved sin gule skind- og kødfarve samt rigtig gode kogekvaliteter.
Sorten egner sig både til lettere og tungere jorder, og er meget skimmelresistent.
Tinca har gode lageregenskaber og kan under de rette opbevaringsforhold, holde sig rigtig længe.

Ditta:
Fastkogende sort, præsentabelt udseende og velegnet til bedre jorde.
Knoldene bliver gulkødet og langovale. Sorten er velegnet til lagring.

Ballerina - Ballerina Øko:
Meget velsmagende dansk spisekartoffel med særdeles gode kogeegenskaber.
Ballerina har meget tyndt skind, som er skinnende gult - kan med fordel bruges med skræld.
Sorten er forholdsvis tidlig og har samtidig en lang spirehvile, som gør den velegnet til lagring.
Ballerina skal lægges tæt, da sorten ellers kan udvikle nogle store, lidt kantede knolde.

Asparges:
Asparges er velkendt for sine lange krumme knolde. Den har en let nøddeagtig smag og er meget kogefast. Asparges er en delikatesse både som pille- og salatkartoffel.
Den er dog modtagelig overfor sygdomme og kræver derfor en del omhu.

Sava - Sava Øko:
Sava har været danskernes foretrukne spisesort gennem mere end 30 år. Sava er en sen sort, som er velegnet til opbevaring gennem hele vinteren og foråret. Den sætter gule ovale knolde, som er kogefaste og meget smagfulde. Sava er en god havesort, da knoldene har en god resistens mod skimmel.
Tip: Sorten har et lavt kvælstofbehov og bør lægges forholdsvis tæt.

Bintje:
Gammel og velkendt sort, som er dyrket i mange år i Danmark. Knoldene er lyse og løskogende.
God sort til kartoffelmos. Sorten er noget sygdomsmodtagelig.

Hansa:
Sorten laver mange knolde af mellem størrelse. God skrællekartoffel med gode kogeegenskaber.
Gult kød og har gode egenskaber for lagring.

Gala:
Gala er en sort, som kan lave mange små runde knolde, når den lægges tæt.
Knoldene har en flot gul farve. Kan fint gemmes til senere brug.
Kan bruges til både skrællekartofler og små hurtige på panden.

Frig:
Middeltidlig spisesort med pænt lyst skind, som kan avles på alle jordtyper, men især udmærker sig på udbytte, kogekvalitet og skindfinish på de mere sandede jordtyper.
Gult skind og kødfarve.

King Edward:
Rødplettede langovale knolde. Hvid kødfarve med god smag
Ikke særlig kogefast, og er derfor meget velegnet til kartoffelmos.
Let modtagelig for topskimmel.

Darling:
En delikat dansk spisesort, som egner sig som delikatesse- eller salatkartoffel. Darling giver rigtig mange og fastkogende knolde. Med sin flotte skinfinish, gode smag og gule kødfarve, er det en attraktiv spisesort i Skandinavien. Darling kan dyrkes på alle jordtyper, men har en tendens til at give flere knolde på mere sandmuldede jorde. Danespo forædleres foretrukne spisesort.


Forår