Tid til haven

Skal du plante hæk i efterårsferien?

Vi er benådet med særdeles venligt efterårsvejr, og en tur i haven er kun en dejlig beskæftigelse. Udover ukrudtslugning, prydløglægning og høst af grøntsager fra køkkenhaven, så er det blevet plantevejr. Vi lever i et rigtigt hække-land, hvor vi både kan finde på at plante hække inde i haven og selvfølgelig rundt om vores grund. Hække kan nemlig dele haven op i forskellige rum, danne en god baggrund for eks. staudebedets blomster, og så er skærmeffekten uovertruffen. Når behovet for ny hæk opstår, så bør du lige løbe disse punkter igennem:

Mål arealet op
Til beregning af antallet af hækplanter er det nødvendigt at vide, hvor lang din nye hæk skal være.

Hvilken hæk?
Skal det være en stramt klippet hæk, en uklippet lidt vildere hæk eller en vintergrøn hæk?

Rens jorden
Jorden må ikke være fyldt med planter og planterødder. Det er praktisk at fjerne større sten, og så skal ukrudt og græs fjernes 40 – 50 cm på hver side af jorden.

Forarbejd jorden
Nye planter etablerer sig bedst i porøs og gennemgravet jord. Oplever du at jorden, som du skal plante i er stenhård og ubekvem, så skal du søge rådgivning i dit havecenter og få hjælp til jordforbedring.

Turen til dit havecenter
Det er her, du kan se udvalget af de forskellige hække. Du får god rådgivning, så du lykkes med at få plantet din nye hæk, når du taler med fagfolk.

Plantetidspunkt
Barrodede planter skal plantes om efteråret eller foråret. Hækplanter i potter eller med klump kan stort set plantes hele året.

Sidste klargøring
Sørg for at de barrodede planters rødder er fugtige frem til plantningen. Spænd en snor ud, så du ved, hvor hækken skal plantes. Da det er lidt upraktisk at plante oven i en snor, kan du evt. markere linjen. Det kan gøres med spidsen af et hakkejern eller en pind, som trækkes henad jorden. Andre benytter sig af at flytte snoren 50 cm til den ene side, hvorefter man så planter i en lige linje med samme afstand.

Plantningen
ALLE rødder skal ned i plantehullet eller planterenden. Spred rødderne godt ud, og har du problemer med at få plads til dem, så skal du grave mere jord væk. Plantehøjden skal være den sammen, som den planterne voksede i, da den stod i planteskolens mark. Fyld jord omkring planterne og træd jorden godt til.

Vanding
Det er vigtigt at vande, selv om jorden er fugtig. Vandet får jorden til at skabe en god kontakt til de rødder, som skal i gang med at vokse. Grundvanding med 20 – 30 l vand pr. løbende meter hæk.

Flis
For at undgå ukrudt i at invadere en nyplantet hæk, vælger mange at dække jorden af med et lag flis. Flis er mange ting, og vi anbefaler, at du kun anvender barkflis, som ikke indeholder skadelige syreforbindelser. Læg 10 – 15 cm barkflis på og gød med ekstra kvælstofholdig gødning til foråret, for barkflisen ”stjæler” næringen fra din hæk. Barkflis holder ca. 4 år.

Kreativ efterårsferie

Det er blevet meget mørkt både morgen og aften, men dagens længde er alligevel på 11 timer, så der er rig mulighed for at bruge lidt tid på en tur i haven, på stranden eller i skoven. Skolernes efterårsferie står for døren og mange benytter sig af at lave et afbræk fra hverdagen og tilbringe efterårsferien sammen med familien i et sommerhus. Man kan også blive hjemme og give haven en overhaling med indlagte ekskursioner til flotte danske destinationer med madpakken i rygsækken og en pose til at samle lidt af naturen ind.

Græskarskæring
De store flotte græskar skal selvfølgelig udhules og dekoreres. En fin beskæftigelse for både store, mellemstore og mindre børn. Den elektronisk skærm kan lægges i skuffen og det gælder om at bruge lige så meget tid, man lyster på at skære og skrabe græskarsindmad ud. Rens gerne nogle af kernerne, som du kan bage i ovnen med lidt salt.

Dekorationer med naturen
Find limpistolen frem og lav små landskaber med koglemænd og -damer i moslandskaber med fabeldyr af kastanjer og agern. Der er masser af nedfaldne nødder og kastanjer; og på stranden kan man samle muslingeskaller og tang.

Efterårets løv
Høstfarver er så småt ved at indtræffe på mange af vores planter. Der er stor forskel på form og farve, så saml en hel masse forskellige sammen og lad dem tørre. Nu kan de bruges til at binde en krans, presses til at lave lykønskningskort eller bordkort. Du kan også prøve at tegne på dem – her er Posca-tusser nok de bedste.

Plant forårets have til

Sensommeren byder på mange dejlige stunder i haven, som nu igen er frodig og grøn. Husker du tilbage på årets start i haven, så mindes du måske de allerførste blomster, der sprang ud i bedene – nemlig blomsterløgene. Først de gule erantis, så de hvide vintergækker, de flotte krokus og alle mulige narcisser. Lidt senere dukkede tulipanerne op, men blomstringen blev lidt kort, for varmen buldrede frem.

Ønsker du flere blomsterløg i din have, så er det nu, du skal lægge dem
Når man producerer nye løg til os forbrugere, så høstes markerne om sommeren. Løgene deles og sorteres i størrelser som efterfølgende lægges i salgsposer. De sidste uger har havecentrene haft travlt med at pakke forårets løg ud og gøre klar til salg. Det er nemlig sådan, at du skal lægge de løg, som du ønsker i din forårshave allerede nu.

Sådan gør du

  • Prydløg placeres i fuld sol.
  • Vintervåd jord bør undgås.
  • Jorden skal være fri for ukrudt og store sten.
  • Jorden skal være porøs og jævn – gerne iblandet lidt spagnum.
  • Læggedybden afhænger af løgets størrelse. Læg eller plant løget i en dybde, der svarer til løgets højde tre gange. Et løg på 3 cm lægges ned i 9 cm.

Prøv noget nyt
Sortimentet er stort og bredt, så der er rig mulighed for at prøve nye løg af. Gartneren i dit havecenter står klar til at vejlede dig i, hvilke løg der passer i din haves forskellige bede. Måske ønsker du dig vibeæg eller kejserkroner? Du kan sikkert også let blive fristet af de flotte lilla og hvide prydallium, som der findes flere sorter af. Nogle danner meget store hoveder, mens andre først springer ud, når sommeren er på vej. Tulipaner er altid sikre vindere i haven. Desværre er de ikke altid så holdbare, så for at være sikker på tulipaner i haven, er det en god idé at lægge nye løg hvert år.
PS Måske kunne du fristes til at plante en krukke til? Så er det også nu og frem til november, du kan gøre det. Løgene kan lægges i flere lag, så du forlænger krukkens blomstringstid.

De smukke prydgræsser

Der er noget helt specielt ved sensommerens lys og dufte. Klare nætter giver tåge om morgenen – jordens varme møder nattehimlens kulde. Havens planter dækkes af morgendug, men bliver snart varmet op af lune vinde og dejlig solskin. Lige nu står prydgræsserne og brillerer med smukke bladaks og blomster på lange bløde aks.

Mange at vælge imellem
Er du interesseret i at lære nogle af de mange prydgræsser nærmere at kende, så er det lige nu, du kan se et stort og bredt sortiment af dem i dit lokale havecenter. Her vil du bl.a. kunne se flere sorter af elefantgræs, staudehirse, lampepudsergræs, pibegræs, star, rørhvene og blåaks. Der findes lave tuedannende græsser til forgrunden af bedet eller som bunddækkende planter under træer og buske, og der er selvfølgelig også store oprette og majestætisk udseende prydgræsser, der virker som ”show-stopper” i et hvert haveanlæg.

Vidste du at…

  • En af de tidligste græsser om foråret er rørhvene?
  • Elefantgræsser findes i sorter, der kun bliver 1 m høj, men også i sorter, der bliver 2 – 3 m høje?
  • Prydgræsser er nogle af de letteste planter i haven? De skal blot klippes ned én gang om året – derefter klarer de helt sig selv.
  • Kombinationen af stauder og prydgræsser er oplagt. Stauder, der blomstrer i sensommeren får fint selskab, når de er plantet sammen med prydgræsser. Eksempelvis sankthansurt, hjortetrøst og pileurt.
  • Du kan også plante prydgræsser i krukker? Husk at plante i en god krukkemuld, så vil du have glæde af dine krukker i op til tre år, inden de skal plantes om eller ud i et bed.