Tid til haven

De slyngende skønheder

Alt grønnes efter en lun april måned, hvor vi også havde fornøjelsen af at få en portion regn. Haverne er for alvor forvandlet til grønne oaser, og rigtig mange mennesker får deres daglige motion, når der lige skal ordnes lidt i bedene eller græsset skal slås. Træerne i haven har med deres nye klæder sat den ekstra tredje dimension på, og det er netop her de slyngende skønheder kommer ind i billedet. De er om nogen med til at få haven op i et niveau, hvor man fornøjes af blomster og frodighed.

Blåregn
I maj måned blomstrer blåregnen. I de lune egne – eller inde i storbyen, er der allerede fine blomster at spotte, men hvordan opnår man blomster år efter år? Det er et spørgsmål, som mange gerne vil have svar på.

Som du måske kan se på billedet, så dannes blomsterne ret tæt på hovedstammen. Gartneren har her klippet sidste års sideskud helt ind til 2 – 3 knopper. Det har han gjort i to etaper.

1. etape foregår i september måned, hvor de lange tynde slyngende skud klippes tilbage, så der er 15-20 cm tilbage.

2. etape er sket i vinter, hvor selvsamme sideskud er klippet yderligere tilbage og former selve blåregnens udseende

Klematis
Snart skal vi fornøjes af de tidligt blomstrende klematis. Ikke alle klematis blomstrer på samme tid, og især de første har en fantastisk og kraftig blomstring. Alle blomsterne er dannet sidste år, så her er det vigtigt at holde saksen i lommen, når der skal beskæres om vinteren – ellers klipper man blomsterne af. Hvis din forårsblomstrende klematis er blevet for kraftig og trænger til beskæring, så skal du vente til den har blomstret. I juni kan du klippe den helt eller delvist tilbage. Den nye tilvækst vil nå at danne nye knopper til næste års blomstring.

Red planterne

Du har måske stødt på denne bemærkning hos din gartner i havecentret ”Pas nu på med at få plantet sommerblomster, tomater og agurkeplanter alt for tidligt – der er stadig risiko for at vi får en periode med koldt vejr”. Irriterende, når man nu lige har behov for at få plantet til og glæde sig til at se det hele blive flot og frodigt.

Desværre får gartneren ret – han har jo også en hel masse planter, som han skal passe på, OG så har han en årelang erfaring med det drilske forårsvejr. Meteorologerne er sikre i deres sag, når meldingen om risiko for nattefrost er tilstede den næste uge. Måske vil det ikke være længerevarende kulde, men et par timers frost, når solen bryder frem i den tidlige morgenstund er nok til at skade planterne.


Sådan kan du redde dine planter
- Alt hvad du har mulighed for at tage helt ind i din bolig, skal du flytte ind. Om dagen vil planterne have størst glæde af at komme ud igen, men bliver det for stort et arbejde, så behold planterne inde til vejret retter sig.

- Har du et drivhus, så er klimaet lidt bedre her. Flyt derfor planterne ind i drivhuset til vejret igen byder på mildere vinde.

- Har du ikke mulighed for at beskytte planterne ved at flytte dem, så kan et tagudhæng og ly langs husmuren gøre en positiv forskel.

- Især rododendron og hortensia er sarte, så dæk dem med klæde, acryldug eller et gammelt lagen –husk at fjerne dækket om dagen

Er det for koldt til tomatplanterne?

Tomater, agurker og peber/chili bør ikke stå køligere end 8 grader C. Vi er mange, som allerede har startet lidt op med disse planter i drivhuset, og solen varmer huset dejligt op hele dagen. Nattens temperatur inde i huset er højere end udenfor. Alligevel kommer temperaturen ned under 8 grader i den kommende tid, så hvis du har mulighed for at flytte planterne – eller varme huset op med en varmeblæser, så sikrer du dine planters overlevelse.

Ude hos din gartner hentes de sarte planter ind i de store drivhuse, og mange steder dækkes mange af planterne med beskyttende fiber selv om de står ude - på den måde tager planterne ikke skade af den lidt barske start på maj måned.

Det er forår og alting springer ud

Lige nu forandrer haven sig fra dag til dag. Nogle af de tidlige forårsløg takker af for i år og levner pladsen til nye, der endnu mangler at folde sig helt ud. Krukker, fade og kurve er fyldt op med pyntelige forårsløgplanter, for gartnerne har været flittige og tilbyder et stort og bredt udvalg. Smukt ser det ud, når de står sammen med årstidens stedmoder og primula.
Plant løgene fra krukkerne ud i bedet, når du skifter til næste hold blomster i dine krukker. I havens bede vil du kunne gense de smukke blomster til næste forår.

Fyld bedene op med løgvækster
Mange haver har et eller flere blomsterbede. I dem kan der være plantet stauder, buske eller evt. roser. Bedene er her i forårets næstsidste måned stadig lidt vinterlige i deres udtryk, for det er et fåtal, som for alvor er begyndt at røre på sig.
Hvorfor ikke lave en tidlig sæson med smukke forårsløg? Når løgplanterne er færdige med at blomstre, så tager de øvrige planter blot over til næste blomsterflor. Løgene generer ikke stauderne, og stauderne generer ikke løgene.

TIPS
Brug telefonens kamera og tag billeder af dine blomsterbede lige nu. Når du til efteråret kan lægge prydløg, så finder du blot billedet frem og ser, hvor der er plads

Fint skal det være – eller skal det?
I et staudebed er der altid en ekstra tjans her om foråret. De visne toppe skal klippes ned og man skal lige fjerne bladene, så de nye skud får lys og luft. Mange ønsker at lade blade og afklip blive i bedet, så det kan formulde og bidrage til jordens struktur. Det er en fin metode at have stauder på – man skal bare lige holde øje med, at blade og topaffald ikke dækker for de nye skud. Hvis man bedst kan lide, at der er ryddet op, så kør top og blade på komposten. Når materialet er formuldet, så kan det komme retur i staudebedet og gøre gavn.

Det er forår og alting klippes ned

… der beskæres i buskadser og budgetter. Vi kender nok alle Poul Dissings fremføring af Benny Andersens tekst og mange nyder at synge den fabelagtige tekst fra denne sang, som hylder forårssolens helbredende virkning. Uanset hvor meget man skylder i skat, har caries i tandkødet eller om det er alderen, der trykker, så ophæver forårssolen den lidt trælse stemning. Alle – også dem uden buskadser – trives bare bedre, når solen livgivende skinner. Både de motoriserede cykler og dem med rugbrødsmotor fylder på vejene, ungerne drøner rundt på græsset og spiller bold eller hopper i trampolin, mens os med buskadser skal have fundet saksen frem.

Roserne står først og fremmest på listen, men når de er klippet ned, så er der et par andre relevante planter, som skal klippes ned.

Hortensia
Der er overordnet to grupper af hortensia.
Gruppe 1: dem, der blomstrer med knopper dannet sidste sommer
Gruppe 2: dem, der blomstrer med knopper, som først dannes i år

Gruppe 1
Almindelig hortensia (Hydrangea macrophylla) danner deres blomster i enden af sidste års skud. De skal derfor IKKE klippes nu. Fjern dog gerne de visne blomsterhoveder fra sidste års blomstring. Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) hører også til gruppe 1. Hortensia i gruppe 1 blomstrer allerede fra juni måned.

Gruppe 2
Havehortensia (Hydrangea paniculata) og træagtig hortensia (Hydrangea arborescens) danner deres blomster på dette års skud, og kan med fordel klippes tilbage, så der kun er 2 – 3 knopper på hver gren (svarer til 20 – 25 cm). Gruppe 2 hortensia blomstrer først fra slutningen af juli og ind i efteråret.

Er du i tvivl om, hvilken gruppe dine hortensia tilhører, så tænk på, så ret dig efter blomstringstiden eller spørg din gartner i dit lokale havecenter.

Lavendel
Nu er det også tid til at få klippet lavendelbuskene ned. Jo kraftigere en tilbageklipning du kan udføre, jo mere kompakt og fin blomstring får du. HUSK aldrig at klippe længere ned, end der stadig er synlige blade på planten.

Sommerfuglebusken
I år er sommerfuglebuskene grønne, men det er de ikke altid. Ofte snupper vinteren ca. halvdelen af skuddene, og derfor vil buskene vokse og danne en forholdsvis kompakt version. Du behøver ikke klippe dine grønne sommerfuglebuske, men hvis du ønsker en mere kompakt busk med mange blomsterbærende skud, så skal du klippe busken tilbage nu. Ældre buske klippes til ca. 50 cm, mens unge buske godt må klippes ned til ca. 30 cm.