Tid til haven

Det er ikke løg(n)

Det er ikke løg(n)
Det er ikke løg(n)

En af efterårets bedste investeringer er at lægge løg. De fleste ved godt, at forårsblomstrende løg skal lægges her i efteråret, men hvorfor?

Løget har i bunden en løgkage med mange fine rødder. Ovenover sidder de buede løgskæl i flere lag. Løgskæl er omdannede blade og de er fyldt med næring.
De små sideløg, yngleløg, sidder i hjørnerne af løgskællene. Det er disse løg, som man bruger når slægten skal videreføres.
Hele løget er yderst beskytte af tørre hinder og de kan være lyse eller brunlige.
Når løgets grønne spire dukker frem i foråret, så starter den helt nede fra løgkagen og bryder op gennem løgets skæl. Snart dannes blade og stængel.

Når de forårsblomstrende blomsterløg lægges her i efteråret, så når løget at danne rødder og er derfor klar til at danne blade og blomster, når vinterens lave temperaturer har givet signal om at det er tid til blomstring. De fleste løg bør lægges i september – oktober måned. Tidlig lægning giver bedre mulighed for at løget når at danne et godt rodnet. Dog vil tulipaner lagt senere på året være tilsvarende længere tid om at springe ud i foråret, og dermed vil blomstringen i haven forlænges.

Selve lægningen
Løg lægges i let og luftig jord. Har du mange løg, så grav jorden af og læg løgene inden du dækker jord på. Har du enkelte løg, så lægges de enkeltvis – evt. med en løglægger. Skal løgene lægges ned blandt andre løg eller planter, så vil en plantepind være et godt redskab.

Læggedybden
Læg altid løg så dybt, at den dobbelte mængde jord dækker løget. Er løget 3 cm højt, så skal du ned i 9 cm dybde – placere løget og lægge 6 cm jord over.

Gødning nu eller til foråret?
Du kan gøde blomsterløg både efterår og forår. Vælg en naturgødning (der ikke udvaskes) i efteråret. Når spirene dukker op til foråret, vil en nænsom mængde gødning give ekstra flotte planter og blomster. Igen vil en naturgødning mindske udvaskningen og bidrage positivt til din jord og planter.

De fleste blomsterløg skal kun lægges én gang. Hvert forår vil de blomstre, og når toppen visner ned, vil løget fyldes op med næring, så det er klar til blomstringen året efter. Der er dog undtagelser – især tulipaner kan være en udfordring. Spørg efter hårdføre sorter i dit lokale havecenter.

Haloween og julepynt vil snart pryde butiksvinduer og salgsopstillinger, og måske har du det lidt ligesom græskarret på billedet? Nogle elsker bare at hade traditionerne, hvor vi igen skal til at fedtes ind i græskarrets fedtede indmad og være overordentligt nervøse for, at de små poder jager den spidse skarpe kniv ind i hånden eller armen.
Heldigvis elsker de fleste at gøre det samme år efter år – bruge traditionerne som fast holdepunkt i årshjulet og se hvilke nye kreationer, der kommer ud af snittearbejdet, nu barnet er blevet et år ældre. De børn, som har skåret disse to græskarhoveder har helt sikkert haft en fantastisk oplevelse, og billedet fik meget opmærksomhed, da jeg postede det på de sociale medier sidste efterår.
Nu skal vi så til det igen. Hvordan skal årets græskarhoved se ud? Venligt eller vredt? Og hvorfor er det nu lige, at vi skærer i disse tunge orange græskar?
Hvorfor fejrer vi Haloween?
Haloween er en forkortelse af ”All Hallows’ Eve” som henviser til allehelgensaften, der fejres før allehelgenssøndag, som i den danske folkekirke hvert år falder den første søndag i november. Folketroen mener, at allehelgensaften er den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter vanærer og håner de helgener, der festligholdes den efterfølgende allehelgenssøndag. Haloween er nært tilknyttet allehelgensaften og fejres altid d. 31. oktober.
Undgå madspild
Haloween græskar er spiselige og du kan få glæde af de mange græskarkerner, som du fjerner fra hovederne ved at riste dem. Først skal de trevlede kerner renses. Én metode er, at hælde lunkent vand i en balje og så gnide kernerne rene én efter en. De rene kerner lægges på en bageplade, hvor de dryppes med olivenolie og strøs med lidt salt. Bages ved ca. 180 grader til de er sprøde og gyldne.


Haverne fik kuldebank
Den første weekend i oktober bød på så langvarig nattefrost, at de sarte planter, der ikke var blevet beskyttet, fik et ordentligt lag kuldebank. Georginerne viste syn for sagen, for deres store frodige og vandfyldte stængler, blade og blomsterknopper punkterede i kulden. Nu står de helt mørke tilbage og alle cellerne i blade og stængler er sprængt, og planterne står ikke til at redde.

Vent med at grave knoldene op
Det er ca. 1 måned for tidligt at begynde at grave knoldene op til vinteropbevaring, så jeg vil anbefale, at du blot lader planterne stå. Vejret ændrer sig til en mildere version, så processen er bremset op. Alligevel skal du holde nøje øje med, hvordan planterne udvikler sig. Lige nu står de ret op med hængende toppe, men begynder der at gå skimmelsvamp i planterne, så de kraftige stængler rådner, så skal du i gang med graveredskaber og overvintringskasser.
Klipper du toppen af, og det vil mange måske anbefale, så har jeg erfaring med, at de hule stængler har direkte adgang til knoldene, så når de fyldes med regnvand – med øget risiko for at knoldene rådner.

Middelhavsplanterne er svedne
Fik du ikke beskyttet citrusfrugterne, laurbærplanten og oliventræet, så har de måske fået lidt skade på bladene. De kraftige blade er lidt langsomme om at reagere, så skaden ser du måske først om nogle uger. Planterne dør sjældent af dette, men du vil måske opleve ekstra stort bladfald.
Stod planterne inde i et uopvarmet drivhus, som bægerranken på billedet, så er der nok ikke sket skade overhovedet – de lave temperaturer nåede nemlig ikke ind bag glassets beskyttende kappe.

Hvad skal du gøre?
Det er altid svært at rådgive om, hvad det rigtige er. Pakker du planterne ind i beskyttende bobleplastik, så kan de ikke ånde og vil rådne. Sætter du dem ind på det kølige gæsteværelse, så er der ikke lys nok, og bladene falder af. En mørk kælder er bestemt heller ikke godt for de sarte middelhavsplanter, så lige nu vil det bedste nok være at følge med i vejrudsigten og placere planterne i drivhuset, udestuen eller langs husmuren, hvor nattefrosten sjældent forvolder de store skader.

Spørg i dit havecenter
Hvis du er i tvivl om, hvilke planter, der ikke tåler nattefrost, så spørg din gartner til råds.

Lejlighedstræer med flotte farver

Står du og mangler en rigtig god gave til et kobberbryllup, så er der hjælp at hente i dit havecenter. Her kan du nemlig købe en kobberbirk eller Tibetansk kirsebær med kobberbark. Skal du fejre dit papirbryllup, så er en papirbarkløn et fremragende valg, og til guldbrylluppet er en guldregn selvfølgelig også velegnet.
Lige nu er det et godt tidspunkt at plante træer i haven. Det gælder alle slags træer og buske for den sags skyld. Når fokus er på træer, skyldes det ikke mindst, at vi vist alle skal være med til at få klimaet i en bedre balance – og det kan et træ til en bestemt lejlighed bestemt være med til.

Jeg drømmer om…

Sådan kan en sætning godt starte efter en tur i haven. Dagene bliver kortere, vejret er fugtigere, mere blæsende, og temperaturen også stærkt nedadgående. Vi er heldige med et par ”Indian Summer” dage, og heldigvis får det både unge og gamle ud under septembers blå himmel. Alligevel nærmer havesæsonen sin afslutning, og når man sådan går bag græsslåmaskinen og lader tankerne flyde, så kan man godt drømme om…

• En robotgræsklipper
• Kantklipper, der nemt kan holde græs og bede adskilt
• Flere blomster i september
• Flere træer med bær og frugter til pryd og som mad til fugle og insekter
• Blomsterbede med ”vild” stemning (hermed bliver græsplænen også mindre)
• Mere læ omkring terrassen
• Æbletræ med en sort, der først modner så sent, at jeg kan gemme det til vinter
• Mere bunddække under træerne, så ukrudtet ikke kan få fat
• Mange flere prydgræsser, som er så smukke her sent på året
• Krukker med efterårsfarver til fortrappen
• Mange flere krokus under roserne langs huset (skal lægges nu)
• Mindre mos på gårdspladsen
• Færre alger på fliserne
• Tættere græsplæne med mindre mos
• Flere sentblomstrende skæreplanter i køkkenhaven
• En ny hæk, som ikke behøver at blive klippet to gange hvert år!
• Vandingsautomatik til drivhuset

Sådan kan man fortsætte sine drømmerier mens fuglene kvidrer, bierne summer og fodbolden igen er tilbage på grønsværen. Drømmene kan dog blive til virkelighed, hvis jeg tager forbi mit lokale havecenter, hvor gartneren står klar til at give gode råd om planter til bunden af mit bed, flere blomster i sensommeren, biologisk nedbrydeligt sæbemiddel til mos på gårdspladsen og snart kan jeg plante en ny hæk, som ikke skal klippes.

Skal du plante hæk i efterårsferien?

Vi er benådet med særdeles venligt efterårsvejr, og en tur i haven er kun en dejlig beskæftigelse. Udover ukrudtslugning, prydløglægning og høst af grøntsager fra køkkenhaven, så er det blevet plantevejr. Vi lever i et rigtigt hække-land, hvor vi både kan finde på at plante hække inde i haven og selvfølgelig rundt om vores grund. Hække kan nemlig dele haven op i forskellige rum, danne en god baggrund for eks. staudebedets blomster, og så er skærmeffekten uovertruffen. Når behovet for ny hæk opstår, så bør du lige løbe disse punkter igennem:

Mål arealet op
Til beregning af antallet af hækplanter er det nødvendigt at vide, hvor lang din nye hæk skal være.

Hvilken hæk?
Skal det være en stramt klippet hæk, en uklippet lidt vildere hæk eller en vintergrøn hæk?

Rens jorden
Jorden må ikke være fyldt med planter og planterødder. Det er praktisk at fjerne større sten, og så skal ukrudt og græs fjernes 40 – 50 cm på hver side af jorden.

Forarbejd jorden
Nye planter etablerer sig bedst i porøs og gennemgravet jord. Oplever du at jorden, som du skal plante i er stenhård og ubekvem, så skal du søge rådgivning i dit havecenter og få hjælp til jordforbedring.

Turen til dit havecenter
Det er her, du kan se udvalget af de forskellige hække. Du får god rådgivning, så du lykkes med at få plantet din nye hæk, når du taler med fagfolk.

Plantetidspunkt
Barrodede planter skal plantes om efteråret eller foråret. Hækplanter i potter eller med klump kan stort set plantes hele året.

Sidste klargøring
Sørg for at de barrodede planters rødder er fugtige frem til plantningen. Spænd en snor ud, så du ved, hvor hækken skal plantes. Da det er lidt upraktisk at plante oven i en snor, kan du evt. markere linjen. Det kan gøres med spidsen af et hakkejern eller en pind, som trækkes henad jorden. Andre benytter sig af at flytte snoren 50 cm til den ene side, hvorefter man så planter i en lige linje med samme afstand.

Plantningen
ALLE rødder skal ned i plantehullet eller planterenden. Spred rødderne godt ud, og har du problemer med at få plads til dem, så skal du grave mere jord væk. Plantehøjden skal være den sammen, som den planterne voksede i, da den stod i planteskolens mark. Fyld jord omkring planterne og træd jorden godt til.

Vanding
Det er vigtigt at vande, selv om jorden er fugtig. Vandet får jorden til at skabe en god kontakt til de rødder, som skal i gang med at vokse. Grundvanding med 20 – 30 l vand pr. løbende meter hæk.

Flis
For at undgå ukrudt i at invadere en nyplantet hæk, vælger mange at dække jorden af med et lag flis. Flis er mange ting, og vi anbefaler, at du kun anvender barkflis, som ikke indeholder skadelige syreforbindelser. Læg 10 – 15 cm barkflis på og gød med ekstra kvælstofholdig gødning til foråret, for barkflisen ”stjæler” næringen fra din hæk. Barkflis holder ca. 4 år.

Kreativ efterårsferie

Det er blevet meget mørkt både morgen og aften, men dagens længde er alligevel på 11 timer, så der er rig mulighed for at bruge lidt tid på en tur i haven, på stranden eller i skoven. Skolernes efterårsferie står for døren og mange benytter sig af at lave et afbræk fra hverdagen og tilbringe efterårsferien sammen med familien i et sommerhus. Man kan også blive hjemme og give haven en overhaling med indlagte ekskursioner til flotte danske destinationer med madpakken i rygsækken og en pose til at samle lidt af naturen ind.

Græskarskæring
De store flotte græskar skal selvfølgelig udhules og dekoreres. En fin beskæftigelse for både store, mellemstore og mindre børn. Den elektronisk skærm kan lægges i skuffen og det gælder om at bruge lige så meget tid, man lyster på at skære og skrabe græskarsindmad ud. Rens gerne nogle af kernerne, som du kan bage i ovnen med lidt salt.

Dekorationer med naturen
Find limpistolen frem og lav små landskaber med koglemænd og -damer i moslandskaber med fabeldyr af kastanjer og agern. Der er masser af nedfaldne nødder og kastanjer; og på stranden kan man samle muslingeskaller og tang.

Efterårets løv
Høstfarver er så småt ved at indtræffe på mange af vores planter. Der er stor forskel på form og farve, så saml en hel masse forskellige sammen og lad dem tørre. Nu kan de bruges til at binde en krans, presses til at lave lykønskningskort eller bordkort. Du kan også prøve at tegne på dem – her er Posca-tusser nok de bedste.

Plant forårets have til

Sensommeren byder på mange dejlige stunder i haven, som nu igen er frodig og grøn. Husker du tilbage på årets start i haven, så mindes du måske de allerførste blomster, der sprang ud i bedene – nemlig blomsterløgene. Først de gule erantis, så de hvide vintergækker, de flotte krokus og alle mulige narcisser. Lidt senere dukkede tulipanerne op, men blomstringen blev lidt kort, for varmen buldrede frem.

Ønsker du flere blomsterløg i din have, så er det nu, du skal lægge dem
Når man producerer nye løg til os forbrugere, så høstes markerne om sommeren. Løgene deles og sorteres i størrelser som efterfølgende lægges i salgsposer. De sidste uger har havecentrene haft travlt med at pakke forårets løg ud og gøre klar til salg. Det er nemlig sådan, at du skal lægge de løg, som du ønsker i din forårshave allerede nu.

Sådan gør du

  • Prydløg placeres i fuld sol.
  • Vintervåd jord bør undgås.
  • Jorden skal være fri for ukrudt og store sten.
  • Jorden skal være porøs og jævn – gerne iblandet lidt spagnum.
  • Læggedybden afhænger af løgets størrelse. Læg eller plant løget i en dybde, der svarer til løgets højde tre gange. Et løg på 3 cm lægges ned i 9 cm.

Prøv noget nyt
Sortimentet er stort og bredt, så der er rig mulighed for at prøve nye løg af. Gartneren i dit havecenter står klar til at vejlede dig i, hvilke løg der passer i din haves forskellige bede. Måske ønsker du dig vibeæg eller kejserkroner? Du kan sikkert også let blive fristet af de flotte lilla og hvide prydallium, som der findes flere sorter af. Nogle danner meget store hoveder, mens andre først springer ud, når sommeren er på vej. Tulipaner er altid sikre vindere i haven. Desværre er de ikke altid så holdbare, så for at være sikker på tulipaner i haven, er det en god idé at lægge nye løg hvert år.
PS Måske kunne du fristes til at plante en krukke til? Så er det også nu og frem til november, du kan gøre det. Løgene kan lægges i flere lag, så du forlænger krukkens blomstringstid.

De smukke prydgræsser

Der er noget helt specielt ved sensommerens lys og dufte. Klare nætter giver tåge om morgenen – jordens varme møder nattehimlens kulde. Havens planter dækkes af morgendug, men bliver snart varmet op af lune vinde og dejlig solskin. Lige nu står prydgræsserne og brillerer med smukke bladaks og blomster på lange bløde aks.

Mange at vælge imellem
Er du interesseret i at lære nogle af de mange prydgræsser nærmere at kende, så er det lige nu, du kan se et stort og bredt sortiment af dem i dit lokale havecenter. Her vil du bl.a. kunne se flere sorter af elefantgræs, staudehirse, lampepudsergræs, pibegræs, star, rørhvene og blåaks. Der findes lave tuedannende græsser til forgrunden af bedet eller som bunddækkende planter under træer og buske, og der er selvfølgelig også store oprette og majestætisk udseende prydgræsser, der virker som ”show-stopper” i et hvert haveanlæg.

Vidste du at…

  • En af de tidligste græsser om foråret er rørhvene?
  • Elefantgræsser findes i sorter, der kun bliver 1 m høj, men også i sorter, der bliver 2 – 3 m høje?
  • Prydgræsser er nogle af de letteste planter i haven? De skal blot klippes ned én gang om året – derefter klarer de helt sig selv.
  • Kombinationen af stauder og prydgræsser er oplagt. Stauder, der blomstrer i sensommeren får fint selskab, når de er plantet sammen med prydgræsser. Eksempelvis sankthansurt, hjortetrøst og pileurt.
  • Du kan også plante prydgræsser i krukker? Husk at plante i en god krukkemuld, så vil du have glæde af dine krukker i op til tre år, inden de skal plantes om eller ud i et bed.